Workshops & Lezingen
Voor ouders, leerkrachten en professionals die jongeren écht willen begrijpen
Ben je op zoek naar een inspirerende spreker voor een ouderavond, pedagogische studiedag of teammoment? Wil je als school, organisatie of praktijk inzetten op het versterken van jongeren in hun emotionele en leerontwikkeling? Dan ben je bij Puber(t)aal aan het juiste adres.
Onze lezingen en workshops zijn interactief, herkenbaar en doorspekt met praktijkvoorbeelden. Ze zijn gebaseerd op onze expertise in het begeleiden en coaching voor kinderen, jongeren en onderwijsprofessionals.
-
Leren Leren
De overstap naar het secundair onderwijs brengt veel veranderingen met zich mee. Niet alleen op sociaal vlak, maar ook in hoe kinderen moeten plannen, studeren en omgaan met grotere hoeveelheden leerstof.
In deze workshop ontdek je hoe je kinderen/jongeren kan ondersteunen in het ontwikkelen van een positieve leerhouding en effectieve studeergewoontes. We staan stil bij het belang van structuur, motivatie en zelfvertrouwen in het leerproces.
Je krijgt praktische tips, bruikbare strategieën en eenvoudige tools die je meteen kan inzetten.
-
In verbinding met je tiener
Waarom is sociale media zo belangrijk voor tieners? Wat speelt er in hun hoofd en lijf? En hoe blijf jij als volwassene aanwezig zonder overgenomen te worden door frustratie, onbegrip of zorgen?
In deze lezing duiken we in de leefwereld van tieners – vol emoties, groepsdruk en digitale prikkels. Je ontdekt hoe sociale media hun zelfbeeld en gedrag beïnvloeden, hoe hun brein keuzes maakt (of juist niet), en waarom sommige conflicten onvermijdelijk zijn… maar ook hoe jij daarin het verschil kan maken.
Je krijgt inzichten én praktische handvaten om met meer rust en vertrouwen in contact te blijven met je tiener – thuis of in de klas.
-
Help, mijn tiener ontploft!
Je kent het wel: een plotselinge uitbarsting om iets kleins, muren vol stiltes, of een tiener die zichzelf volledig verliest in frustratie of verdriet. Tieners voelen intens, maar kunnen hun emoties vaak nog niet goed hanteren – en daar is een goede reden voor.
In deze lezing duiken we in het tienerbrein en leggen we uit waarom emotionele zelfregulatie een vaardigheid is die nog volop in ontwikkeling is. We overlopen de verschillende stappen die nodig zijn om tot zelfregulatie te komen en tonen hoe je als ouder, leerkracht en/of begeleider deze ontwikkeling positief kan ondersteunen.
Een workshop inplannen of iets op maat laten uitwerken?
Heb je interesse in een workshop of lezing? Zit je met een idee rond een vorming, maar vind je hierboven niet meteen wat je zoekt? Of wil je gewoon eens samen nadenken over wat mogelijk is?
Misschien zoek je iemand die met je mee kan denken over jullie schoolbeleid, hoe je als team omgaat met gedrag, grenzen, belonen of straffen – ook dat is mogelijk.
Alles vertrekt vanuit jullie vraag en context.
Stuur me een mailtje en ik neem snel contact met je op.